Skip to main content
De woningmarkt in Vlaanderen: shift naar een duurzaam patrimonium
13:30 — 14:00
Onthaal
14:00 — 14:05
Welkomstwoord door Ilse Aerts, docente hogeschool VIVES
14:05 — 14:45
De Belgische woningmarkt: trends en recent verloop

De woningmarkt is sinds 2022 afgekoeld als gevolg van de stijging van de hypotheekrente, maar de prijzen bleven verder toenemen. Wat verklaart dit verloop van de woningprijzen? Hoe betaalbaar is de aankoop van een woning nog? Wat is de impact van de klimaatdoelstellingen op de woningmarkt?

Geert Langenus picture
Geert Langenus
Peter Reusens picture
Peter Reusens
14:45 — 15:30
Betaalbaarheid van wonen: trends en oplossingen

Er lijkt grote consensus dat wonen niet meer betaalbaar is. Maar klopt dit wel? En wat kan er gedaan worden om de betaalbaarheid te verbeteren voor wie er echt een probleem is? Sien Winters toont met cijfers hoe groot de problemen zijn en bij wie en waar ze vooral voorkomen. Vervolgens bekijkt ze wat het beleid er aan kan doen en in het bijzonder welke bijdrage de sociale huisvesting levert tot goed en betaalbaar wonen.

S
Sien Winters
15:30 — 16:00
Koffiepauze
16:00 — 17:00
Recente regelgeving voor wie (ver)koopt, (ver)huurt én (ver)bouwt

De verduurzaming van de Belgische woningmarkt wordt in belangrijke mate uiteraard mede gestuurd, gereguleerd en bepaald door het bestaande wettelijke kader. Graag bespreken we samen met jullie de huidige stand van de wettelijke verplichtingen, zoals het energieprestatieniveau van woningen en de vereisten voor het verkrijgen van vergunningen. Daarnaast behandelen we de specifieke wettelijke incentives die helpen de kosten van verduurzaming te verlagen, zoals de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie en het verlaagde btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen. Als rode draad belichten wij voor jullie wat dit actuele wettelijke kader betekent voor de verduurzaming van het volledige patrimonium.

Anneleen Vanderbauwhede picture
Anneleen Vanderbauwhede
Thomas Van Beveren picture
Thomas Van Beveren
17:00 — 17:45
Collectieve initiatieven voor betaalbaar wonen

Wat zijn de uitdagingen op lokaal niveau rond betaalbaar wonen en op welke manier kunnen
collectieve initiatieven hiertoe een oplossingen bieden. Wat zijn mogelijke vormen van
wooncoöperaties? Hoe werkt het coöperatieve systeem? Toelichting van de case in Knokke-
Heist.

Stefaan Keirse picture
Stefaan Keirse
17:45 — 18:00
Vraagstelling vanuit het publiek
18:00
Einde studienamiddag
-
19:00 — 19:10
Start avondprogramma met welkomstwoord door vicerector Piet Desmet
19:10 — 20:30
Belgisch vastgoed in 2024-2026: is de woningmarkt klaar met afkoelen?

De Europese woningmarkten koelden in 2022-2023 behoorlijk af, met in sommige landen (waaronder Duitsland en Luxemburg) zelfs stevige prijscorrecties. In België bracht de afkoeling geen nominale prijsdalingen met zich. Johan Van Gompel brengt een overzicht van de recente ontwikkelingen op de Belgische woningmarkt en plaatst die in een ruimer Europees perspectief. Onder meer volgende vragen komen aan bod:

  • Is de woningmarkt klaar met afkoelen?
  • Is de Belgische markt nog overgewaardeerd en is vastgoed nog betaalbaar?

In zijn uiteenzetting blikt hij ook vooruit: wat kunnen we verwachten voor de prijsontwikkeling op de korte en langere termijn? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de woningmarkt?

 

Johan Van Gompel picture
Johan Van Gompel
20:30 — 21:00
Vraagstelling vanuit het publiek
21:00
Afsluiting en receptie
Apart inschrijven voor het namiddag- (14-18 uur) en/of het avondprogramma (19-21 uur). Schrijf in vóór 3 oktober 2024. De deelnameprijs voor het namiddagprogramma is 90 euro. Voor studenten van KU Leuven Kulak, Vives en Howest is inschrijving gratis.

Gedetecteerde tijdzone